Fesztiváli megjelenések elõzetesei

Frissítés: megérkezett a Megtorló (elõzetese) is!

[mano] Összefoglaló, és ahol van, elõzetes a 3. Képregény Fesztiválra megjelenõ újdonságokból! A kínálat igazán impozáns: 300, Dampyr, Batman, Buborékhámozó, Pinkhell, A képregény felfedezése Papírmozi, Sebõk-sorozat, Lucky Luke, A zöldeskék bolygó nem válaszol, Panel…

Megtorló

Az õszi Rozsomák-kötet után újabb Marvel-képregényt jelentet meg a Fumax kiadó a 3. Magyar Képregényfesztiválra. Fõszereplõje Frank Castle, a Megtorló, aki ezúttal nem akármilyen ellenfelekkel találja szembe magát: Pókember, Rozsomák és a Fenegyerek szeretne véget vetni az ámokfutásának. Írta a fekete humor ír nagymestere, Garth Ennis.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

300 bemutató a Menta Teraszban

Frank Miller kultikus képregényének a magyar változatát március 19-én, hétfõn 19 órakor mutatja be a Képes Kiadó a Menta Teraszban (1022 Margit körút 14.). A képregénybõl készült film trailerének a levetítését követõen a kötet szerkesztõje Böszörményi Gáborral, a Mozinet fõszerkesztõjével és Ábrai Barnabás képregényrajzolóval beszélget a képregényrõl és a filmrõl.
Figyelem, az elõzetes egy korábbi munkafázisban készült, nem a végleges verzióból valóak az oldalak!
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Dampyr #1

Magyarországon elsõként fumetto, vagyis olasz képregénysorozat közlését kezdi a Fumax. A címe Dampyr, avagy a Sötétség gyermeke. A kisméretû fekete-fehér köteteket elsõsorban a horror-történetek kedvelõinek ajánlja a kiadó. Az elsõ rész a 3. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Batman: Hush 2. rész

Tavaly decemberben jelent meg a Batman: Hush címû izgalmas történet elsõ része. A Képes Kiadó a 3. Magyar Képregényfesztivál alkalmával folytatja az Amerikában pár éve hatalmas sikert aratott sztori magyar kiadását. A Jim Lee-Jeph Loeb páros által szignált kötetben a Denevérember mellett a fõbb szerepekben Superman, Macskanõ, Éjszárny, Harley Quinn, Méregcsók, Joker és Rébusz láthatók. A harmadi, befejezõ rész az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Buborékhámozó – új szaklap

A Képes Kiadó új képregényes szaklapot indít, Buborékhámozó címen. Az elsõ szám a 3. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg. A lap elsõsorban rendezvényeken és szakboltokban lesz kapható.
Az elsõ szám tartalma:
Címlap: Buborékhámozó by Vass Richárd.
Cikkek:
James Bond a Halászbástyán – Mike Grell 1989-es képregényérõl
A Sörmesterek a filmrendezõ szemével (Barnóczky Ákos értekezése Van Hamme mesteri fogásairól)
Men in black: képregénybõl film, másképp
Szomszédok spanyol módra: 13, rue del Percebe, Ibanez formabontó képregénye
Rock & Comix: Joe (J. J.) Petagno 1975-ös egykéjérõl, a fõbb szerepekben Mick Jaggerrel, Lou Reeddel és David Bowie-val
Maison Ikkoku: szappanopera manga-módra – Az Inujasa szerzõjének, Takahasi Rumikónak egy kiváló munkájáról
Superman kontra Columnix: egy sajátos crossover 1986-ból, Lofficier tollából és Keith Giffen ceruzájából
Képregényszociológia: mai magyar diákok, azaz Kalyber Joe, Tomster, Bate és Szilvássy-Schechner Milán boncolgatása
Simon Bisley: The Horned God (Cserkuti Dávid stíluselemzése)
Egy alfabéta portréja: interjú Vass Richárddal
Szerkesztõ és a nem jelzett cikkek szerzõje: Bayer Antal

Pinkhell 3

A Pinkhellnek immár a 3. számát adja ki a Magyar Képregény Akadémia. A 3. Magyar Képregényfesztiválon debütáló kiadvány 40 oldalas lesz, és egyes oldalai nagyobb méretben az eseményhez kapcsolódó kiállításon is megtekinthetõk lesznek.
Tartalomjegyzék:
Pernye (írta: Szabó Jenõ, rajzolta: Tikos Péter)
Vasárnapi szafari (Rajzolta: Vass Richárd, szöveg: Horváth Gábor) – az Alfabéta-díjas képregény újrakiadása
The Gang (írta: Pap Károly, rajzolta: Graphit)
Reggel (írta és rajzolta: Matheika Gábor)
A Halál és az iránytû, befejezõ rész (Jorge Luis Borges novellája nyomán írta: Zorro de Bianco, rajzolta: Fritz Zoltán)
Noname (írta és rajzolta: Felvidéki Miklós) – a Fumetto-pályázaton harmadik helyezett képregény
Priznic és Diperte (írta és rajzolta: Faludi Róbert)
A borítót Gáspár Tamás készítette.

A képregény felfedezése

A Nyitott Könyvmûhely Art Comix sorozatának a következõ kötete a 3. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg. Scott McCloud kalandos felfedezõútra invitál bennünket, melynek során megismerjük a képregény 3000 éves történelmét, fény derül a képkockák közti titkos történésekre, beavatást nyerünk a szimbólumok mágikus világába, és testközelbõl figyelhetjük meg kép és szó párviadalát.
Mindenek elõtt pedig felismerjük, hogy a képregény éppoly érvényes és fontos mûfaj, mint az irodalom, a film, vagy bármely más mûvészeti ág. Ez a fantasztikus stílusban megírt és megrajzolt kötet azonban több egy egyszerû képregényrõl szóló képregénynél. Ahogy Art Spiegelman, a Maus szerzõje írta: „Scott McCloud beavat a képregény titkos nyelvébe, miközben, mintegy mellékesen megoldja a Tér, az Idõ, a Mûvészet, sõt az egész Kozmosz alapvetõ rejtélyeit!

A képregény felfedezése – elõzetes: Scott McCloud „Understanding Comics” címû híres szakkönyve a 3. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg magyarul, a Nyitott Könyvmûhely Art Comix sorozatában. A könyv érdekessége, hogy a képregény elméletérõl képregény formájában értekezik. Alapmû mindazoknak, akik csak egy kicsit is érdeklõdnek a képregények mûködése iránt.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Papírmozi 1 – elõzetes

A kötetben elõször olvasható magyarul két kiváló japán mangaka, Tacumi Josihiro (Yoshihiro Tatsumi) és Ótomo Kacuhiro (Katsuhiro Otomo) egy-egy képregénye. Az idei Angouleme-i fesztivál nagydíjasától, José Munoztól egy 30 oldalas Alack Sinner-történetet is tartalmaz a kiadvány.
A magyar szekcióban található a nemzetközi Fumetto-pályázat harmadik helyezettjének, Felvidéki Miklósnak egy Johnny Cash-dal ihlette képregénye is.
A címlaptervet Zorro de Bianco készítette.
Teljes tartalom:
Eduárd és a nagy Levin (Garisa-Korcsmáros Péter)
Alack Sinner: Citta oscura (Munoz-Sampayo)
Pszichopark (Frank Cho)
Batman: A harmadik álarc (Ótomo Kacuhiro)
A fiú, akit Zsuzsinak hívtak (Felvidéki Miklós)
A távcsõ (Tacumi Josihiro)
A két koldusdiák (Korcsmáros Pál-Mikszáth-Cs. Horváth)
Batman: Soha többé denevér? (E. Breccia-Grant)
Pepita Ofélia: Preacher, man (Zorro-Bayer)
Lance Blastoff (F. Miller)
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Sebõk-sorozat 3: A halálsugár

A képregényfesztiválra jelenik meg a Sebõk életmû-sorozat harmadik kötete, A. Tolsztoj „A halálsugár” címû mûve alapján készült képregény.

Lucky Luke 4: A nagyherceg

A Lucky Luke-sorozat 4. kötetében hõsünk egy valódi orosz nagyherceget gardíroz a vadnyugaton. A kötet a 3. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Szenes-kötet

A Windom kiadó a Magyar Képregény Kismesterei sorozatának elsõ kötete Szenes Róbert összes képregényét tartalmazza. Címe: A zöldeskék bolygó nem válaszol és más képregények. Megjelenik a 3. Magyar Képregényfesztiválra.
Elõzetes a kepregeny.info-n.

Panel 4.

Készül a Panel, Magyarország ELSÕ képregényes szaklapjának negyedik része. A tartalomról még semmi információnk nincsen, de a a Horváth Henrik által tervezett borítót nagyon szivesen megmutatjuk nektek:

Szokásunkhoz híven legközelebb egy listát adunk közre nektek, melyben az új és régi képregények fesztiválos, kedvezményes árai lesznek, hogy mindenki tudjon számolni zsebpénzével! ;)