Bilal sci-fi elõször magyarul

[zoli79] Az utóbbi hónapokban pletykákat lehetett hallani arról, hogy a Titkos Fiók nagy dobásra készül, de mindenki elõl titkolja tervét. Egészen eddig, ugyanis néhány napja sokat sejtetõen megjelent a honlapjuk bannerén (képünkön) következõ képregényük alkotójának neve és a mû magyar címe, vagyis: Enki Bilal: A szörny ébredése.

A 70 oldalas albumot – eredeti nevén Le sommeil du Monstre – Franciaországban 1998 szeptemberében adta ki a Humanoides Associated kiadó, mint egy sorozat nyitó darabját. Azóta megjelent már a második és harmadik rész is (utóbbi ez év májusában), viszont úgy tûnik, hogy az eredetileg trilógiának tervezett sorozat tetralógiává bõvül a következõ évben. A sorozat eddigi darabjai nagy sikert könyvelhettek el Franciaországban, ahol a második kötet 2003 nyarának legjobban fogyó albuma lett. A sorozat elsõ két része megjelent angolul is, de a DC és Humanoids közti terjesztésre vonatkozó szerzõdés felbontása után valószínûsíthetõ, hogy egyhamar nem jelenik meg a harmadik része.
A bonyolult és szövevényes történet 2023. New Yorkában játszódik. Nike kivételes memóriával rendelkezik: mindenre emlékezik születésétõl kezdve. Ezt a képességét használja arra, hogy megértse jugoszláv árva múltját és zûrzavaros jelenét, amiben a zavarkeltés önálló virágzó iparággá vált. Bilal sci-fije sokkal inkább idézi Ridley Scott Szárnyas fejvadászát, Terry Gilliam Brazilját, mint a vegytiszta, géporientált amerikai mûveket. Története ugyanannyira szól jelenünkrõl, mint a képzeletbeli jövõrõl.

Enki Bilal nevével már találkozhatott a magyar képregényrajongó: ezelött másfél évtizede adta ki az Interprint a Falomlás albumot, melyben közremûködött.

Magyar nyelvû oldalak:
Titkos Fiók kiadó
Enki Bilal rövid életrajza
Fórum téma

Francia nyelvû oldalak:
Enki Bilal honlapja
A sommeil du monstre sorozatban megjelent képregények adatai

Angol nyelvû oldalak:
A Humanoids angol nyelvû kiadása
Kritika az elsõ részrõl