Batman: HUSH #1/c – Apróságok

[mano+Henrik] Bár már a második kötet Batman: Hush is megjelent, kicsit lemaradtunk a színfalak mögé való betekintéssel. Folytatódjon hát az Apróságok, melybõl kiderül mi köze James Bondnak Batman-hez ( semmi! :) ), hogy kerül Frank Miller ötlete a Hush lapjaira, valamint Alex Sinclair színezõ miért a lapok hátoldalára nyomtat!

Aki lemaradt volna az elsõ két részrõl, itt pótolhatja:
Batman: HUSH #1/a – Apróságok
Batman: HUSH #1/b – Apróságok

Érdekességek a harmadik részbõl:


3. oldal: Az Arkham Asylum õrének neve Brad McQuaid-tõl származik, aki Jim Lee jóbarátja. Egyébként õ az egyik kitalálója az EverQuest címû számítógépes játéknak.


8. oldal: Dr. Thomas Elliot egy Aston Martin Vanquish V-12-vel érkezik a Wayne rezidenciához. Ez a kocsi volt James Bond jármûve is a Halj meg máskor c. 007-es filmben…


11. oldal: Már megint a kórház! A rendszeresen felbukkanó kórházat Lee Bermejo rajzolta meg elõször a BATMAN/DEATHBLOW c. minisorozatban.


13. oldal: Nicsak, az ott hátul nem a kórház? :)


14. oldal: Batman, amint kitöri a Batmobile ablakát egy az egyben a Frank Miller: The Dark Knight Strikes Again (rövid nevén DK2) egyik részének borítójának mintájára készült. Lee szerette volna a hangeffektnek a DKSA szöveget felhasználni, de ezt késõbb elvetették…


15. oldal: Ezeket a vízköpõket Lee legelõször a Punisher Magazine egyik számának borítóján rajzolta meg. Most visszatértek! :)


18. oldal: Gyilkos Krok pupilláján a denevér szimbólum tükrözõdése bár nagyobb a valóságosnál, de Lee elmondása szerint, ha kisebb lenne, nem lehetne látni. Hatásosnak így is hatásos!


19. oldal: Az érkezõ helikopterek a 7. oldalon még az Arkham-i leszállópályán pihentek…


20. oldal: Megint egy EverQuest kapcsolat, Danre szintén a játékkészítõk egyike volt.


22. oldal: A Sigil céglogónak a raktár oldalán semmi köze az azonos címû képregény-sorozathoz. Jim Lee elfelejtette elválasztani a szót (Si Gil), mert eredetileg Gil Kane-re szeretett volna utalni, a Silver Age egyik kiemelkedõ képregény-alkotójára.

A harmadik részbõl nem készült több kiadás, de van szerencsém bemutatni lépésrõl lépésre, hogy hogyan is készült a borítója:


1 – Jim Lee ceruzarajzának végsõ verziója


2 – Scott Williams végsõ tussal kihúzott változata.


3 – Alex Sinclair kinyomtatja a tusrajzot egy karton HÁTLAPJÁRA, természetesen tükrözve, majd egy világító asztalon a lap elülsõ oldalára megfesti Krokot és a hátteret.
A körvonalak így nem látszódnak, hogy könnyebb legyen késõbb összeilleszteni a tusrajzzal a kész festett réteget. Batman késõbb kerül a képre, számítógéppel rajzolva!


4 – Ebben a lépésben “belapítják” a képet. Minden részt alapszínekkel töltenek ki a kidolgozás elõtt.
Ez segít kialakítani a kép színpalettáját, hogy késõbb mi milyen színû legyen.


5 – Ebben a lépésen kidolgozzák a rajzot. Kiárnyékolják Batman-t és hozzáadják a (vízfestékkel) festett Krok rajzot. Több lépésben kivilágosítják Batman-t, hogy olyan hatása legyen, mintha a fényforrás Krok mögött lenne. Ennek köszönhetõen Krok kiemelkedik (elõugrik) a képbõl, és az olvasó szemét rávezeti Batman fejére.


6 – A kész borító effektekkel és ragyogással (derengéssel). A vér és nyálcseppek körvonalát átszínezték és a Krok szája mögül jövõ fényforrást erõsebbre vették, mely a körvonalak átszínezésével is járt, ezzel is erõsebbé téve a térhatást, hogy nagyobb mélységet kapjon Batman.


7 – Ezután már csak a megfelelõ feliratok felrakására van szükség. A Batman logó természetesen elengedhetetlen, ugyanúgy ahogy a kiadó logója. Nem árt adni neki egy sorszámot és feltüntetni az alkotók nevét. A vonalkód sajnos kötelezõen a borítón kell helyet foglaljon, és megtalálható rajta egy pici Comics Code Authority (CCA) logó is, miszerint ezt a képregényt gyermekek is olvashatják.
Az „In the mouth of madness” pedig ne tévesszen meg senkit. „Az õrület torkában” csupán reklámszlogen, ennek a résznek, mint tudjuk Az Állat a címe.

Kapcsolódó fórum.

Folytatás hamarosan…

A Batman: HUSH elsõ és második kötete megvásárolható a jobb könyvesboltokban!