Az Animáció Világnapja

[MKSZ] 2006. október 28.-án, szombaton rendezik meg – idén negyedik alkalommal – az Animáció Világnapját. A négy helyszínen zajló esemény házigazdája a Manifeszt. Idén elõször a képregényesek is részt vesznek a rendezvényen, méghozzá az Uránia moziban, ahol kiállítást, vásárt, képregényiskolát és portrérajzolát tartanak a Magyar Képregénykiadók Szövetéségének a tagjai.

Számos õszi újdonságnak itt lesz a bemutatója is, többek között a Fekete-Fehér Képregényantológia 6. és a Képregénymúzeum 4. számának, a Lucky Luke sorozat 2. részének (Billy the Kid), a Sebõk-életmû sorozat 2. kötetének (Kincses sziget) és a Vertigo felnõtt képregényantológia elsõ számának.

Az Animáció Világnapjának (október 28.) egyik helyszínén, az Uránia moziban (Budapest 1088 Rákóczi u. 21.) képregényes programok is helyet kapnak.

Október 28-tól november 3-ig: Képregénykiállítás az emeleti elõtérben. Gradmir Smudja: Vincent és Van Gogh c. képregénye (Art Comix) és Korcsmáros Pál Rejtõ-képregényei (Képes Kiadó)

Október 28-án:

11:00 – Képregényvásár a földszinten

Emeleti kávézó:
Rajzfilmiskola Szabó Zsuzsannával
Képregényiskola és portrérajzolás Fehér Zoltánnal, Fritz Zoltánnal és Lanczinger Mátyással, a Magyar Képregény Akadémia tagjaival

A színpadon:

13:00 – Manga-hullám: Három új japán (tárgyú) képregény jelent meg októberben. Vajon beindul-e végre nálunk is a manga-kiadás? A beszélgetés résztvevõi: Németh Vladimir (Fumax), Boros Csaba (Manga-Fan), Tóth H. József (Vad Virágok).

14:00 – Tûzvihar: 1956 képregényben. A Képes Kiadó bemutatja új kötetét, amelyet rajzolója, Fazekas Attila dedikál.

14:30 – Folytatódik a Lucky Luke-sorozat: Simon István (Pesti Könyv) bemutatja a Billy the Kid c. kötetet.

15:00 – Klasszikusok újrakiadásai: Egri csillagok, Kincses sziget, Rocambole. Kerekasztalbeszélgetés a Képes Kiadó, a Windom és a Míves Céh kiadók képviselõivel. A beszélgetést Kiss Ferenc képregénygyûjtõ vezeti.

16:00 – Nemcsak a szuperhõsöké a világ (Amerikában). Harza Tamás (Kingpin kiadó) bemutatja Vertigo címû felnõtteknek szóló képregénysorozatát.

16:30 – Betonfejek és cemendék. Bayer Antal, a Míves Céh szerkesztõje bemutatja a Fekete-Fehér Képregényantológia 6. kötetét.

17:00 – Vincent és Van Gogh. Halmos Ádám (Art Comix) bemutatja legújabb kötetét, amelybõl az elõtérben kiállítás is megtekinthetõ.