A szellemlovas

[Rorimack] Képregénymozi is lehet infernális: a démonokra vadászó lidércmotorosban nem a szellem, hanem a totálgyagyi testesül meg. A Sony Columbia temérdek idõt, munkát és pénzt áldozott, hogy gyarapíthassa a teljesen felesleges képregényfilmek egyébiránt is aggasztóan hosszú sorát.

A Marvel kiadó portfoliójához tartozó Ghost Rider produkciós munkálatai még 2000-ben kezdõdtek meg; eleinte Johnny Depp kacérkodott a címszereppel, rendezõnek pedig Stephen Norringtont szánták, ám a végeláthatatlan kavarás miatt mindketten kiléptek a többször is leállított, majd újraindított projektbõl. A direktori kötelezettségeket végül Mark Steven Johnson vállalta magára, a 75 millió dolláros költségvetést kibõvítették, Nic Cage pedig, miután érthetetlen okokból kifolyólag rajongásig kedveli az eredeti képregényt, boldogan szignózta a szerzõdést.

Habár az alapanyag sem tartozik a szofisztikált képregények halmazába, a mozgóképes adaptáció még a szükségesnél is sokkalta ostobább: cselekménye zavarba ejtõen primitív, a rendezés méltónak bizonyul a nézõ szánalmára (nem meglepõ, hiszen a derék szakmunkás nevéhez olyan remekek fûzõdnek, mint a Daredevil és az Elektra), a színészi munka egységes színvonalát pedig remekül érzékelteti, hogy még az Eva Mendes néven ismeretes szereposztói tévedés nti-teljesítménye sem rí ki különösebben a gárdából.

Tovább fokozza az élményt, hogy a démonokra vadászó, halhatatlan lelkének üdvét földöntúli hatalomra cserélõ lidércmotoros 110 millió dollárból összekalapált mozija a burleszkszerû elemekben sem szûkölködik: Johnny Blaze egyet füttyent acélparipájának, és motorizált táltosa rögvest mellette terem; szuperhõsünk a vízfelszínen cirkál és alkalmasint helikopterrel dobálózik; a lángoló koponya bénasága és a CGI trükkök beteges túltengése pedig önmagában is komikus.

Ennélfogva a Ghost Rider legfeljebb a képregénygyûjtõk szlengje szerint Marvel-idiótáknak nevezett tinédzserek szimpátiájára számíthat, mindenki másnak erõsen ellenjavallott megtekintése (ha csak nem kíván aláereszkedni a nézõ 110 perc erejéig a filmcsinálás kénköves poklába…) — messzirõl kerülendõ ócskaság, kár pazarolni rá a szavakat. (Géczi Zoltán)

Forrás: magyar.film.hu