8. Szegedi Képregényfesztivál

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár idén novemberben is megrendezi a Szegedi Képregényfesztivált, mely már a nyolcadik a sorban. A vidék legjelentősebb képregényes eseményén idén is előadások és meghívott alkotók sora színesíti a programot. A korábbiakhoz hasonlóan lehetőség nyílik a kiadók újdonságainak megvásárlására is.

A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. Folytatódik Váradi Gábor képregénytörténeti előadássorozata, visszatekintünk az 1956-os eseményekre a képregények szemüvegén át, bepillanthatunk a Star Trek szövevényes világába, hallhatunk a képregény-gyűjtemények értékéről valamint helyet kapnak a szubjektív alkotói bemutatkozások is.

A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

A képregényes események sora 16 órától a Nyugi Kertben (Szeged, Vitéz u. 28.) folytatódik képregénybörzével.

[toc]

Tér és Idő

8. Szegedi Képregényfesztivál
2016. november 19. (szombat) 10–16 óra
Somogyi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1-4.

2016szegedifeszt

Részletes program

10.30 – 11.00 Váradi Gábor: Újrakezdés a másik parton (A 2000-es évek képregény története)
A 90-es évek szárnyalását csődig fajuló bukás követte. És mit hozott az új évezred? A képregény több módon próbált túllépni saját keretein: „fonódó járatokat” indított, megtámadta a könyvesboltokat és nekiment Hollywoodnak is.
Mi meg most röviden áttekintjük a következő évtized szárnyalásait és bukásait.

11.00 – 11.30 Vadas Máté: Vigrid, az új digitális képregény
A szerző mesél a készülés körülményeiről, céljairól, módszereiről, folyamatairól, eredményeiről, a történet alakulásáról, ok-okozati összefüggéseiről, szerkezetéről, interdimenzionális utazásról, és az élet értelméről.

11.30 – 12.00 Fazekas Attila: Ahogy én láttam: 1956 a személyes élmények tükrében
A képregényekben is helyet kaptak az 1956-os események. Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia, valamint más képregényalkotók 2007-ben különböző szemszögekből – a gyerek, a munkás, a politikus, a diák és a szovjet katona figuráján keresztül – láttatták a forradalom eseményei. Óriás plakátként az ’56-osok terén állították ki az alkotásokat. Ekkor készült el Bán János írása alapján Fazekas Attila képregénye, A Tűzvihar is. Kertész Sándor képregénykutató arról kérdezi Fazekas Attila rajzolót, hogy milyen felkészülést igényel a történelmi képregény rajzolása, mik a sajátosságai. Különös tekintettel, az időben még közelinek számító 1956-os eseményekre, ahol a szemtanúk emlékezete meglehetősen kritikus megítélésével is számolni kell.

12.00 – 12.30 SZÜNET

12.30 – 13.00 Kertész Sándor: Képregénygyűjtemények (Mit ér a képregény, ha magyar?)
Vajon menyit érnek a magyar képregénygyűjtemények? Kik és miért gyűjtik a képregényt? Mi a gyűjtők Szent Grálja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ előadásában Kertész Sándor a hazai képregénytörténet kutatója.

13.00 – 13.30 Kiss Ferenc: Az 1956-os forradalom a külföldi képregényekben
Több külföldi képregényben is feltűnnek az 1956-os események, amelyeket Kiss Ferenc képregénygyűjtő és -kutató mutat be és beszél a keletkezésük körülményeiről. Tom Galambos From Hungary, Yves Chaland Vakáció Budapesten és Jack Kirby Páncélgyűrű című képregényét elemzi.
A beszélgetésekből az is kiderül, milyen szerepet játszik az ismeretterjesztésben a képregény, milyen lehetőséget rejt magában ez az elbeszélési forma.

13.30 – 14.00 Szabó Palócz Attila: Páncélgyűrű, egy amerikai képregény a forradalomról
Alig három évvel az ötvenhatos forradalom és szabadságharc után, 1959. augusztusában jelenet meg az amerikai Battle magazinban Jack Kirby képregénye Ring of Steel címmel. Magyarul ez annyit tesz: acélgyűrű, páncélgyűrű. A Budapesten játszódó, mindössze öt oldalas történet főhősei a magyar szabadságharcosok, mégis évtizedeknek kellett eltelnie, hogy a képregény magyarul is megjelenhessen.

14.00 – 14.30 Pilcz Roland: Roli szerint
Pilcz Roland szubjektív szemezgetése kedvenc és nem annyira kedvelt képregényes olvasmányai közt. Mitől lesz jó egy képregény, vagy mitől nem. Szerinte.

14.30 – 15.00 Kasza Magdolna: 50 fényév – Minden, amit a Star Trekről tudni akartál
Fél évszázad sok idő, pláne, ha egy élő kulturális jelenségről beszélünk. A Star Trek nagy hatással volt az egész nyugati kultúrára. Filmek, könyvek, sorozatok és persze képregények tömege adja a teljes univerzumát, amelyből hozzánk kisebb szeletek jutottak. Az előadó segít, hogy belelássunk ebbe a szövevényesnek látszó világba, a kezdetektől napjainkon keresztül a várható jövőig.

Kiállítás

Több, mint aminek látszik – A 2007-ben bemutatott Transformers című filmnek és folytatásainak köszönhetően berobbantak a magyar köztudatba az ún. alakváltók. A világ viszont már 1985 óta ismeri őket.
Magony Szabolcs gyerekkora óta rajong értük és gyűjteménye segítségével megpróbálja bemutatni a Transformerek elmúlt 25 évét.

Megjelenő (és nemrég megjelent) képregények

[catlist name=8SZKF numberposts=30 orderby=title order=asc]

További továbbiak

Hamarosan…