6. Szegedi Képregényfesztivál

November közepén ismét megtartják a Szegedi Képregényfesztivált, mely öt évvel ezelőtti debütálása óta töretlenül a legjelentősebb vidéki képregényes rendezvényünk. Idén is lesznek képregényes előadások, játékok és beszélgetések. A meghívott alkotókat rajzolás közben figyelhetik és szólíthatják meg a látogatók. A bibliotéka kiállítási tereiben több tárlat is szól majd a képregényekről. A képregénykiadók és -terjesztők a helyszínen kínálják újdonságaikat megtekintésre vagy megvásárlásra.

[toc]

Tér és Idő

6. Szegedi Képregényfesztivál
2014. november 15. (szombat) 10–18 óra (Kiállításmegnyitó már 14-én)
Szeged, Dóm tér 1-4., alagsor és földszinti aula

Vajon mit tenne Karinthy Frigyes, ha hirtelen egy csapat frakkos-kisestélyis élőhalottal találná szemben magát? Többek között erre a kérdésre is választ kaphat, aki ellátogat a 6. Szegedi Képregényfesztiválra.

Az előadások és beszélgetések mellett idén is alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű a meghívott képregényrajzolókat. Sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.

November 15-én ismét jelen lesznek kínálatukkal képregénykiadók és -terjesztők, biztosítva az újdonságok, valamint régebbi kiadványaik megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

plak_kilencedix

Részletes program

Kiállításmegnyitó pénteken (november 14.)

Részletes szombati program (november 15.)

10.20–10.30
Köszöntő

10.30–11.00
Varga „Zerge” Zoltán (grafikus, illusztrátor, képregényrajzoló)
1 híján 25!

Varga „Zerge” Zoltán (Orosháza, 1969. február 1.) az 1990-es évek óta fontos szereplője a hazai képregényes életnek. A Kretén humormagazinnak már az első számtól állandó munkatársa, a Rejtő Jenő-Korcsmáros Pál képregénysorozat egyik felújítója.

11.00–11.30
Váradi Gábor (szegedi képregényes)
A kilencvenes évek képregénytörténete

Az amerikai képregény történetét bemutató sorozatunk egy újabb évtized, a kilencvenes évek kerül terítékre. A digitális kifestés térhódítása, a rajzolók által írt történetek, és legfőképpen az úgynevezett brit invázió kora.

11.30–12.00
Bayer Antal
Képregényen az első világháború

A szarajevói merénylet és a háború kitörése századik évfordulója alkalmából több képregényes kezdeményezés is világot látott itthon és külföldön. Bayer Antal előadásában először a háború korabeli képregényes ábrázolását mutatja be, majd áttekinti az ismertebb első világháborús témájú képregényeket, kitérve többek közt Hugo Pratt, Jacques Tardi és Joe Sacco munkáira. Végül a Nagy Háború blog és a Magyar Képregény Szövetség közös pályázatának a fesztiválon ki is állított anyagáról, valamint a Varsói Magyar Intézet által egy lengyelországi vándorkiállításra megrendelt, Molnár Ferenc és Szádeczky-Kardoss Lajos haditudósításai alapján készült képregényekről esik szó.

12.00–12.30
Szabó Csanád (pszichológus)
A bőrelváltozások pszichológiai jelentősége a mangákban és az animékben

A klinikai tapasztalatok szerint a bőrelváltozások jelentősen befolyásolhatják a páciensek életminőségét, énképét és testképét. Az előadás a japán képregények és rajzfilmek (mangák és animék) világában fogja vizsgálni azt, hogy különböző bőrelváltozásokkal rendelkező szereplők hogyan vélekednek bőrükről. Ezzel a képregények szerzőinek látásmódjára próbál következtetni a bőrrel, annak jelentőségével kapcsolatban. Többek között olyan sorozatok szereplői is elemezésre kerülnek, mint például a Hagane no Renkinjutsushi (Fullmetal Alchemist), Rurouni Kenshin (Samurai X).

12.30–13.30
SZÜNET

13.30–14.30
Kertész Sándor (képregénykutató)–Kiss Ferenc (képregényszerető, -gyűjtő, -forgatókönyvíró, -kutató, a Színes képregénymúzeum sorozat szerkesztője)
Mesterek – mesterművek

Beszélgetés a klasszikus nagy alkotók (Zórád Ernő, Sebők Imre, Korcsmáros Pál, Gugi Sándor, Fazekas Attila, Dargay Attila) rajzolási technikáiról és alkotó módszereiről.
A két szakértő diskurzusa egy anekdotázó, de szakmai ismeretekkel, módszerekkel bőven ellátott eszmecsere. Mindez az alkotók eredeti rajzaival megfűszerezve.

14.30–15.00
Róka László (pszichológus)
„Maszkoholizmus” – avagy a titkos alterego, mint káros szenvedély

Okozhat-e egy képregényhős számára függőséget a szuperhős identitása? Járhat-e a titkos alterego az alkoholizmushoz hasonló káros hatásokkal hőseink magánéletében? Mi a közös a szerfüggők és az álarcos igazságosztók között? És mégis mi adja a markáns különbséget?
Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, az előadás, amely párhuzamba állítja a káros szenvedélyek ismert lélektani hatásait a kedvelt képregénykarakterek jellemvonásaival és történetük fordulataival.

15.00–15.30
Csepella Olivér
Nyugat vs Zombik

Beszélgetés a Nyugat vs Zombik képregény szerzőjével a diplomamunkájának keletkezéséről és fogadtatásáról, valamint a tervezett kiadásról
Beszélgetőtárs: Bayer Antal

15.30–16.00
Maros Márton
V mint Diktatúra

Milyen képi és szöveges eszközökkel jelenítheti meg egy képregény a diktatúrát? A sokak által ismert V mint Vérbosszú azon túl, hogy a XX. század egyik legjelentősebb képregénye, fontos társadalomkritikai mű is. A képregény rövid körbejárása után bemutatásra kerül, miként jelenít meg egy képregény egy diktatúrát, illetve egyáltalán politikai gondolatokat, majd ehhez kapcsolódóan Guy Fawkes maszkok aktualitásával zárul az előadás.

16.00–16.30
Váradi Gábor és Rozgonyi Zalán (szegedi képregényesek)
Az X nem a helyet jelöli

Beszélgetés az X-Embörök című szegedi képregény alkotóival a képregény múltjáról, jelenéről és a jövőbeni tervekről. Sok minden kiderül majd eredetről és eredetiségről, a paródiáról mint médiumról és sokféle kulturális adalék közlésének lehetőségeiről.
Beszélgetőtárs: Kiss Katalin

16.30–17.00
Pilcz Roland
Kalyber és az interaktív képregény

“Hogyan ugrik dimenziót Kalyber Joe, vagyis hogyan lép át – szó szerint – a papírról a képernyőre, hogyan szólal és mozdul meg most már valóban a szemünk láttára és fülünk hallatára. És hogyan tudjuk befolyásolni a tetteit, egy kalandjáték keretein belül.
A lehetőségek szinte végtelenek. Az idő véges. De bízzunk benne, hogy ez csupán a kezdet…”

Kiállítások

Látszólagos horizont ­– válogatás Halmi Zsolt grafikusművész képregényoldalaiból
2014. november 14-től 26-ig
1. emeleti folyóiratolvasó

A kiállítást november 14-én, pénteken 17 órakor Kertész Sándor képregénykutató nyitja meg.
Verset mond: Geszterédi Ágnes

Halmi Zsolt munkáin jól megfigyelhető, meddig tart a hagyományos kézzel készült grafikai kivitelezés, és hogyan folytatódik tovább a digitális átdolgozással. A kiállításon láthatóak az eredeti grafikák és a számítógépen befejezett, majd printelt végleges munkák.

Halmi Zsolt az érettségi megszerzését követően Debrecenben, a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában bőrműves és elektronikus grafikus szakképesítést szerzett, majd a Nyíregyházi Főiskola rajz–vizuális kommunikáció szakán diplomázott. Az államvizsga után a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában helyezkedett el elektronikus grafika szakoktatóként. Jelenleg is ott dolgozik.
A Nyíregyházi Főiskolán a szakdolgozata kapcsán kezdte kutatni a képregény formaiságának történetét, kifejezőeszközeit. Ekkor kezdett képregényeket rajzolni. Munkái megjelentek többek között a Galaktika sci-fi magazinban, és önálló kötetekben.
2010-től tagja a Magyar Képregény Szövetségnek és felvették a Magyar Képregény Akadémiába is. Részt vesz a magyar képregény népszerűsítésében mind hazánkban, mind külföldön. Ezért is csatlakozott a 5Panels alkotócsoporthoz.
A tanítás mellett szabadúszó grafikusként dolgozik.

1 híján 25! – Varga „Zerge” Zoltán grafikus, illusztrátor, képregényrajzoló kiállítása
2014. november 14-től 2015. január 5-ig
Földszinti Internet-tér

„Hitvallásom: a dolgok mögötti dolgok megjelenítése az abszurd humor segítségével.
A rajzolás sokáig csak mint hobbi szerepelt mindennapjaim programjai között, olyannyira, hogy – egyéb iskolák elvégzése után – ¸´92-ben tanári diplomát szereztem földrajz-rajz szakon a JGYTF-n Szegeden. A hobbi azonban már a főiskola ideje alatt elkezdte feszegetni kereteit:´90-ben elkészítettem első valamire való képregényemet, amit azután három újságban is leközöltek.”

Képregények az első világháborúról
2014. november 14-től december 5-ig
Alagsor
A kiállításon a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány – Nagy Háború Blog és a Magyar Képregény Szövetség által meghirdetett első világháborús témájú képregénypályázat legsikeresebb darabjait láthatják az érdeklődők.

További továbbiak

Eseményoldal a Facebookon
Szsemélyes beszámolónk a tavalyi SzegedFesztről + Képek
Hivatalos program a Somogy könyvtár oldalán